In dit persbericht meer informatie over de nieuwe vispassage bij de Molenplas in Stevensweert en het natuurgebied rondom de Molenplas.
Door op de foto’s te klikken worden ze vergroot en beter te bekijken.
De vispassage ‘Verlengde Oude Maas’ aan de oostzijde van de Molen- en Biltplas bij Stevensweert is klaar. Deze week werd de laatste hand gelegd aan dit uniek staaltje van goed waterschap. ‘Dankzij deze vispassage verbetert de zwemroute voor vissen vanuit de Maas naar de Oude Maas’, stelt Arnold Jansen, dagelijks bestuurder van Waterschap Limburg. ‘Hierdoor kunnen ze de plekken waar ze zich voortplanten, beter bereiken.’ Om de vissen te helpen, legden het waterschap en Rijkswaterstaat een compleet nieuwe beek aan in het natuurgebied langs de Molen- en Biltplas. Inmiddels is het natuurgebied weer volledig toegankelijk voor wandelaars.
De werkzaamheden startten begin dit jaar. Dit gebeurde in nauwe samenspraak met Natuurmonumenten, als eigenaar en beheerder van het gebied. Volgens de oorspronkelijke planning zouden de werkzaamheden starten in september 2021 en een half jaar duren. Onder meer door noodzakelijke aanpassingen in het ontwerp vanwege de wateroverlast in juli 2021, kon de aannemer pas later beginnen.
Kom struinen langs de beek!
Gelukkig is de vispassage nu helemaal klaar én is het hele gebied weer toegankelijk voor wandelaars. Zij kunnen de beek voortaan oversteken via een aantal nieuwe houten bruggetjes. Ook voor de kuddes Gallowayrunderen en Konikpaarden die grazen in het natuurgebied zijn doorwaadbare plaatsen gemaakt, zodat zij van de ene naar de andere kant van de beek kunnen gaan. Zondag 29 januari 2023 organiseert Waterschap Limburg samen met Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten een open middag (13.00 – 15.00 uur) voor iedereen die kennis wilt maken met het heringerichte gebied. We vertellen u dan graag hoe en waarom de werkzaamheden hebben plaatsgevonden.
Optimale lokstroom
De nieuwe vispassage, op de foto links de blauwe lijn, komt uit in de Molenplas, die is verbonden met de Biltplas. Vanuit de Biltplas is er een verbinding met de Maas. Deze twee plassen waren moeilijk te passeren voor vissen. Met name voor de kopvoorn en de barbeel. Deze twee bekende soorten riviervissen willen vanuit de Maas door de twee plassen en door de Oude Maas, richting de Geleenbeek zwemmen om zich voort te planten. Ze voelen normaal aan de stroming van het water welke kant ze op moeten; de zogenoemde lokstroom. Dit ging nu niet goed doordat er weinig stroming in de plassen was. Hierdoor voelden de vissen niet welke richting ze op moesten zwemmen en konden ze de ingang van de Oude Maas niet altijd vinden. De dieren raakten als het ware verdwaald.
Stevigheid en zekerheid
Omdat de vispassage in het stroomgebied van de Maas ligt, zorgt het Maaswater bij hoge afvoeren voor de nodige kracht. We hebben gebruik gemaakt van stalen platen en damwanden om uitholling of wegspoeling te voorkomen. Die constructies zorgen dus voor extra stevigheid én zekerheid.
De ‘Verlengde Oude Maas’ voldoet nu ook aan de kwaliteitseisen van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Het doel van de KRW is het oppervlaktewater in Europa in goede toestand terug te brengen. Dit betekent onder meer dat onze rivieren en beken weer een geschikt leefgebied moeten zijn voor planten en dieren die er thuishoren. De verbetermaatregelen hiervoor moeten uiterlijk in 2027 zijn uitgevoerd.
Meer informatie over dit project:
Waterschap Limburg
Rondje Molenplas |
Natuurmonumenten
Of via communicatieadviseur Waterschap Limburg: Désirée Meijers:
d.meijers@waterschaplimburg.nl, tel: 0623750926.
Meer informatie over de Publieksopening volgt.